• Transforming spaces. Transforming Lives.

    Floors part 1


    Подови покрития за дома

    част първа

    В последните години на пазара се предлагат много и разнообразни подови настилки за дома. В няколко кратки статии ще се опитаме да представим някои от основните с техните предимства и недостатъци. Решението с какво да застелем жилището си остава индивидуално според изискванията, потребностите и вътрешното ни усещане за практичност и естетика.

    Ламиниран паркет



    Това е може би най-често използвания материал, който слага българинът в дома си.
    Ламинираният паркет е хибрид. На външен вид изглежда като дърво, но не е и винилова настилка и все пак е по малко и от двете.
    Някои го харесват заради голямото разнообразие от декори и принтове, ниската му цена, заради това, че е лесен за монтаж и почистване. Други го мразят защото не е истинско дърво.
    Ламинираният паркет има повърхностен слой от два тънки листа хартия импрегнирани с меламин – твърда, прозрачна смола с висока устойчивост на надраскване. Силният момент е, че върху хартията може да бъде отпечатано всякакво изображение и настилката да имитира освен дърво, също така мрамор, различни рисукни – на практика всичко което може да се снима. Слабият момент е, че печат дори на най-скъпия италиански мрамор е фалшив мрамор – имитация на истински камък.

    Предимствата


    Лесен за монтаж. Благодарение на „клик” системата с която разполага, за разлика от по-старите видове, които се монтираха чрез слепване на отделните елементи.

    Много издръжлива повърхност. За разлика от естествения паркет, ламинатът е изключително устойчив на надраскване и вдлъбнатини. Някои фирми дават над 10 години гаранция за износване на повърхностния слой.

    Без дефекти. За разлика от естественото дърво, което се добива с много несъвършенства и дефекти, и парчета, които трябва да се изхвърлят или използват за друго, при ламината няма дефекти.

    Удачен избор за влажни помещения. Много подходящ за кухни, бани и други влажни помещения, което разбира се не означава, че ще издържи на постоянно мокрене или киснене във вода. За много мокри помещения е необходимо да се спрете на по-непропусклива на вода настилка като винил или теракот.

    Лесно почистване.  Използвайте метла, прахосмукачка или влажен парцал (моп) и за минути имате идеално чист под.

    Издръжлив на петна. Голямата твърдост на покритието не позволява проникването на петна и лесното им отстраняване от повърхността, ако все пак се появят такива.

    Доста успешно имитира истинско дърво. До скоро ламинираният паркет трудно можеше да се конкурира с естествения относно визия, но напоследък все повече фирми разработват продукт с различна грапавост и визуална дълбочина, който изключително много се доближава до вида на истинско дърво.

    Недостатъците


    Не е истинско дърво. Някои хора се притесняват от това, други не. Въпреки, че в структурата му се съдържат дървесни елементи, все пак не е истинско дърво.

    Много твърд и тропащ. Тук проблемът може да се реши като под дъските се постави подложка, която помага да се намали това чувство, но все пак тя е там.

    Хлъзгав. Заради голямата твърдост на покритието то е и доста хлъзгаво. Въпреки, че фирмите търсят решение на този проблем чрез усъвършенстване на покритията, той  все още остава.

    Не търпи никакви корекции. Ако е много износен или наранен, не може да се цикли или лакира и единственото решение е изцяло подмяна.


    Изисква равна основа. Тъй като ламинатните дъски са тънки и гъвкави, задължително основата върху която се поставят трябва да бъде гладка и равна и също така задължително трябва да се постави изолационна подложка.

    Трислоен паркет



    1.Горен слой от благородна дървесина
    2.Среден слой на трислойния паркет от напречно наредени паркетини, осигуряващи стабилна основа и здравина на трислойния паркет.
    3.Долен балансиращ слой от иголисна дървесина.










    Трислойните паркети вече са утвърден продукт на българския пазар
    Повечето потребители смятат трислойният паркет за не съвсем естествен паркет, което не е съвсем вярно. 
    Често, на пазара в България предлагат и много евтини и некачествени трислойни паркети, за които са използвани, за основа различни пресовани материали подобно на ламината. Когато говорим за качествен трислоен паркет обаче, имаме предвид изцяло естествен продукт.

    В основата си (както подсказва името му), трислойният паркет се състои от три слоя. Горният слой е от благородна дървесина. Може да бъде дъб, орех, ясен, бук, екзотични видове дървесина като махагон, абанос и др. Най-често дебелината му е около 3-5мм. Това позволява циклене на настилката 2-4 пъти. В повечето случаи, трислойния паркет се предлага с положен финиш, най-често това е лак, но може да бъде и масло. При добра поддръжка и нормална експлоатация, животът на една такава настилка е около 40-50 години.
    Средния и долния слой са изработени от иглолистна дървесина като двата слоя са разположени така, че влакната на всеки от тях се пресича перпендикулярно с влакната на другия. По този начин се постига устойчивост на ламелите и не позволява деформацията им. Това прави трислойния паркет много подходящ за монтаж върху подово отопление, тъй като вероятността от „измятане“ на ламелите е нищожна. Този метод на изработка позволява производството на ламели с голям размер по ширина и дължина.

    Предимства


    Многослойна конструкция. Лепена „кръстато“, стабилизира размерите и формата на дъските. Значително е намалена податливостта на влага и температурни разлики в помещенията, като така се избягва появата, с времето, на големи фуги или разместване на елементите.

    Може да се полага върху електрическо или водно подово отопление.

    Лесен за монтаж. Благодарение на „клик” системата с която разполага.

    Бърз монтаж и възможност за непосредствено използване.Веднага след монтажа може да бъдат поставени или монтирани мебелите, без да се изчаква време.

    Възможност за преместване. Тъй като, при монтирането, не се използват лепила, може да демонтирате и монтирате на друго място настилката без никакви проблеми.

    Подходящ за всякакви площи и стилове интериор. Подхожда както на съвременни, така и на класически интериори. Позволява прецизен избор на големината на ламелите според размерите на пространството.

    Недостатъци


    Не всеки модел е подходящ за циклене. Не е препоръчително циклене на фасетирани паркети, тъй като това представлява отнемане на част от горния слой на ламелата. Така, има голяма вероятност фаската да се развали или напълно да изчезне.

    По-краткотраен живот в сравнение с масивния паркет. Докато паркетът от масив може да издържи над 100 години, животът на трислойния е около 30-40 в зависимост от експлоатацията.

    Висока цена. Обикновено цените на качествените трислойни паркети се движи между 100 и 200лв/кв.м. 

     

    Blogger news

    Blogroll